En hyggealtan: Perfekt til dig og manden

planter

Gennem de seneste år er Urban Gardening blevet et populært fænomen i storbyer verden over, og små grønne oaser dukker op flere steder på altaner og terrasser. Drømmer du også om en grøn plet på din altan, skal der ikke meget til at gøre drøm til virkelighed. Her får du en række gode råd til, hvordan du skaber din egen lille Urban Garden.

Skab et overblik over din altan

Først og fremmest skal du finde ud af, hvor meget plads du kan afsætte til din grønne oase, så der fortsat er plads til, at du og dine venner kan hygge jer på altanen. Dernæst er det en god idé at tegne din have, da det giver dig et overblik over, hvor planterne skal være. Tænk i denne sammenhæng over sol- og skyggeforholdene på din altan. Er der fuld sol på din altan det meste af dagen, eller ligger den i skygge?

Planter kræver forskellige betingelser for at trives. Tag derfor din tegning med på planteskole, og lad eksperterne hjælpe dig med at finde de planter, der vil have de bedste vækstbetingelser på din altan.

Kend dit udstyr

Det kræver ikke et helt redskabsskur at anlægge en Urban Garden, men du kommer langt med en lille planteskovl, havehandsker og nogle blomsterpinde. En Urban Garden er domineret af potter. De findes i mange forskellige former, farver og størrelser. Det vigtigste er dog, at dine potter har huller i bunden, så vandet kan løbe fra, samt underskåle, der kan beskytte underlaget på din altan mod jord og snavset vand.

Når du køber jord til dine potter, skal du være opmærksom på, at du køber den rigtige jord. Jord er nemlig ikke bare jord. Spørg på planteskolen eller i plantecentret. De kan hjælpe dig med at finde den rigtige jord til dine planter.

Fra jord til bord

Hvis du har en lille altan, kan det være svært at få plads til en masse krukker og store plantesække. Løsningen kan være at hænge dine planter op. Du kan udnytte pladsen på mange måder, og det kan være med til at skabe en hyggelig stemning med grønne vægge. Når du planlægger din have, kan det være en god idé at kombinere urtehave med prydhave.

Det er en skøn følelse at spise noget, man selv har dyrket. Tænk derfor med maven, og plant grøntsager, bær og krydderurter, du godt kan lide. Du kan også genbruge frøene fra dine planter og så dem igen året efter. Hvis din altan ligger i skygge det meste af dagen, bør du overveje at plante blomster i stedet for. Grøntsager og krydderurter trives ikke i skygge, men det er der mange fine blomster, der gør. Og hvad er skønnere end en duftende oase af blomster lige uden for altandøren?

Der er utallige muligheder for at skabe en Urban Garden efter dit hjerte. Du kan eksperimentere med grønne planter, smukke blomster og lækre grøntsager og arbejde med krukker og hængeplanter for at skabe mere plads og rum på din altan. Hvis du ikke allerede har en altan, kan du blandt andet overveje en betonaltan, der passer fint til ældre bygninger.