Cosmopolitan drinks til den perfekte tøseaften

Cosmopolitan, eller undertiden bare “Cosmo” i folkemunde, er i manges øjne den ultimative “tøse-drink”. Og dette skal skam ikke forstås i negativ forstand – tværtimod. Det skal langt mere forstås positivt som en farverig, festlig og feminin drink. En drink, der med sin karakteristiske smagskombination af syrlighed og sødme er ekstremt let drikkelig og frisk.

Men hvordan ser den perfekte Cosmopolitan-opskrift egentlig ud? Hvilke ingredienser skal der til, og hvordan er den ideelle fremgangsmåde? Tag de lyserøde læsebriller på og læs med her. Vi håber, at du får stillet tørsten – eller måske bare bliver tørstig.

Ingredienser:

 • 2 cl cointreau
 • 4 cl vodka (eksempelvis Skyy Vodka)
 • 4 cl tranebærjuice
 • 2 cl friskpresset limesaft
 • 1 cl sukkersirup (eventuelt Rose’s Sugar Cane)
 • Isterninger
 • Revet appelsinskal.

Fremgangsmåde:

 1. Start med at tage et martiniglas og fyld det op med crushed ice for at nedkøle glasset. Alternativt kan du komme glasset i fryseren kort tid inden forberedelsen af drinken.
 2. Tag en shaker og kom godt med isterninger samt henholdvis cointreau, vodka, tranebærjuice, friskpresset limesaft og sukkersirup ned i den. Ryst med faste og hurtige bevægelser i cirka 5 sekunder.
 3. Tag hætten eller låget af din shaker og si væsken ned i det nedkølede martiniglas (husk at smide din crushed ice ud, hvis du har brugt dette til nedkøling). Forsøg at fylde glasset næsten helt op til kanten.
 4. Vrid appelsinskal (eller skal fra en anden citrusfrugt) ud over drinken og placer den forsigtigt på toppen som pynt.
 5. Drinken serveres med det samme – iskold og eventuelt på en coaster for synets skyld.

Ovenstående opskrift er lånt fra Shake-it.dk, og den repræsenterer i vores optik den perfekte drinksopskrift på Cosmopolitan hvad angår blandingsforhold og syre/sødme-balance. Der er selvfølgelig mange andre bud på og holdninger til Cosmopolitan-opskriften, og det er helt op til dig selv at gå med netop dén version, der harmonerer med dine smagspræferencer. Ønsker du yderligere inspiration og viden om drinken, kan du med fordel tage et kig på nedenstående video. Her får du informationer om og guidelines til, hvordan du laver en perfekt Cosmopolitan fra start til slut.

Den søde eller bitre Cosmopolitan-opskrift

Cosmopolitan er en drink, der er meget simpelt opbygget og derfor også har et relativt enkelt og elegant udtryk. Mange forfalder derfor også til at tro, at Cosmo-drinken udelukkende findes i én version. Der findes én klassisk Cosmopolitan-opskrift, og sådan er det – basta, bom. Men faktisk forholder det sig anderledes i praksis. En Cosmopolitan kan nemlig smage meget forskelligt afhængig af, hvilken “skole” mand kommer fra.

I deres oprindelige udgave blev Cosmopolitans generelt set lavet på en basis udelukkende af tranebærjuice, vodka, cointreau og limesaft. Det vil sige ingen tilsat sukkersirup. Den oprindelige Cosmopolitan-opskrift er altså relativt bitter og syrlig i sit smagsudtryk, hvilket gør, at den kun serveres i et lille martiniglas. Det er ikke lige dén drink, man som sådan hælder ned i store mængder.

Denne drinksopskrift har dog udviklet sig med tiden, da den i stigende grad har orienteret sig mere mod den søde tand fremfor den syrlige. Den version, som efterhånden er den mest hyppigt anvendte, indeholder nemlig tilsat sukkersirup. Nøjagtig som det gør sig gældende i vores bud på den perfekte Cosmopolitan-opskrift. Sukkersiruppen er tilskrevet drinken en sødme, der gør den langt mere let drikkelig. Dette er én af årsagerne til, at drinken er blevet så populær og udbredt, som den er i dag.

Så spørgsmålet er, om du (og dine veninder) er til den søde eller den syrlige “Cosmo-tand”? Uanset hvad passer begge udgaver utrolig godt til en hyggelig tøseaften. Men nu kender du til de to versioner samt forskellen, og du kan derfor som den gode og hensynsfulde vært spørge dine gæster til næste festlige lejlighed, hvilken en af de to de mon foretrækker. Dét er god stil.

Cosmopolitans har mange (festlige) ansigter

Cosmopolitan fungerer utrolig godt i mange sociale sammenhænge grundet drinkens lækre smagssammensætning, der balancerer det søde og syrlige fornemt, og dens flotte, festlige farve. Men du har faktisk rig mulighed for at vinkle og fortolke den klassiske Cosmopolitan-opskrift på mange måder. På den måde kan du give drinken et personligt touch, der gør den til din Cosmopolitan. En udgave, som dine gæster uden tvivl vil huske og lade sig imponere over.

Variationsmulighederne er mangfoldige, og vi vil nedenfor give dig nogle eksempler, som du måske kan lade dig inspirere af:

 • Cosmo-watermelon: En frisk og sommerlig fortolkning, hvor udnytter saften fra en vandmelon i stedet for tranebærjuicen.
 • Cosmojito: En spændende fusions-drink mellem Cosmopolitan og den klassiske Mojito. Drinken består af vodka, Cointreau, tranebærjuice, limesaft og et par stænk af Peychaud Bitters – og så selvfølgelig godt med is. Drinken pyntes med mynteblade og toppes eventuelt med danskvand efter eget ønske.
 • Strawberry Cosmo: En udgave, der giver et sødmefuldt jordbær-twist på din Cosmopolitan. Her afrundes drinken med jordbærpuré eller -sirup, der tilskriver et sommerligt og lækkert touch til drinken. Jordbærsmagen kan yderligere fremhæves ved at anvende Stoli Strawberry Vodka fremfor klassisk, ren vodka.

Dette er bare et par eksempler, og du kan selv eksperimentere videre i dit køkken med smage og udgaver. Brug dog generelt drinks-fortolkningerne med måde. En anderledes Cosmopolitan kan være rigtig godt som afveksling, der kan spice drinksoplevelsen op og gøre din Cosmopolitan mindeværdig. Men husk at have respekt for den oprindelige opskrift og smag – både versionen med og uden sukkersirup.

Cosmopolitan – en vaskeægte “Sex and The City”-drink

Og så slutter vi lige en lille, sjov funfact, som du måske allerede godt er bekendt med. For selvom Cosmopolitan er en relativt gammel og traditionsrig drink, har den ærligt oplevet et popularitets-boost siden 1998, da den ekstremt populære tv-serie Sex and The City for første gang rullede over skærmen. I denne serie er Cosmopolitan nærmest blevet en signaturdrink, og det har i den grad været vand på møllen i forhold til drinkens image som en “tøse-drink”. Og med dens lyserøde eller pink farve er der sådan set ikke noget at sige til, at den ofte bliver omtalt som en “tøse-drink” i ordets bogstavelige forstand.

Med andre ord: Cosmopolitan er den perfekte drink, hvis du skal samle veninderne til en tøseaften i privatboligen eller til en vaskeægte “girls night out” i byens natteliv.

Så hvis du og dine veninder gerne vil leve lidt som Carrie og co. fra Sex and The City, kan I jo med fordel kaste jer ud i Cosmopolitans til jeres næste tøseaften. Og husk: En god og vellavet Cosmopolitan kan altså også sagtens nydes af det mandelige køn.

Vi håber, at du med ovenstående “Cosmopolitan-guide” er blevet lidt klogere på, hvordan du kan lave en perfekt Cosmopolitan. Og måske du endda er blevet rigtig tørstig og har fået mod på at lave din egen spændende opgave.

Held og lykke med din Cosmopolitan!