Kvindelige solister glimrer ved deres fravær på de danske scener

solist

Elsker du en god koncert? Og var du en flittig gæst på sommerens mange festivaler og koncerter? Så savnede du måske også flere kvindelige solister til de musikalske arrangementer? Hvis du gjorde, er du ikke den eneste. Særligt på de danske musikfestivaler er kvindelige artister underrepræsenterede, mens mændene dominerer plakaterne i stor stil. Men skyldes det, at der mangler talentfulde kvindelige artister? Ikke hvis du spørger Hun Solo.

Hun Solo – musikalsk platform til kvindelige musikere

Hun Solo er et projekt skabt på baggrund af den skævvridning, der eksisterer på den danske musikscene. Bag projektet står musikerne Nana Jacobi, Kirstine Stubbe Teglbjærg og journalist Anya Mathilde Poulsen, der siden 2015 har arbejdet på at sætte fokus på de mange talentfulde kvindelige artister. Målet er at skabe en platform, hvor kvinderne kan få det rampelys, de ikke får andre steder.

Kvinderne bag Hun Solo mener ikke, at kvindelige musikere får den opmærksomhed, de fortjener, sammenlignet med de mandlige artister. Dette kommer tydeligt til udtryk, når du kigger på de danske hitlister, som i overvejende grad domineres af mandlige musikere. Også listen over de mest solgte albummer domineres af mænd. Det samme gør sig gældende til musikfestivalerne, hvor langt de fleste artister er af hankøn.

‘Ligestilling i den kreative branche er blevet diskuteret meget de seneste år, og som et modspil til den mandlige dominans på den danske musikscene har Hun Solo siden 2016 stået bag en række solokoncerter, hvor fem kvindelige musikere hver optræder i 20 min. Kvinderne repræsenterer forskellige musikalske genrer, og indtil nu har mere end 50 kvindelige artister deltaget i koncerterne. Og projektet stopper ikke her. De tre kvinder har nu også startet deres eget pladeselskab, Hun Solo Records, der har til formål at bane vejen for endnu flere kvindelige musikere.

Også internationalt er kvinderne begyndt at markere sig. Dette ses blandt andet i hiphoppens verden, hvor flere kvinder er begyndt at sætte deres spor på musikscenen. Dette er særligt interessant, da hiphop tidligere var en genre, der var forbeholdt mænd – maskuline testosteronpumpede mænd. Dette billede er dog begyndt at krakelere, hvilket en række kvindelige rappere har været hurtige til at udnytte. De er medvirkende til at redefinere en genre, der i alt for lang tid har ekskluderet kvindelige artister.

Der er mange talentfulde kvindelige musikere på tværs af genrer, der kæmper for at markere sig og sætte deres aftryk. Og for nogle af dem lykkes det. Måske går du og overvejer at afholde en intimkoncert med en talentfuld sangerinde? Så ville det være helt oplagt at udforske kataloget over alle de dygtige artister, Danmark kan byde på. Gennem Bookinghuset kan du booke landets dygtigste solister og få hjælp til at sammensætte et musikprogram.