Har din ægtefælle eller partner et misbrug?

Nogle af de allermest komplicerede relationer som vi skaber her i livet, kan være dem, som vi faktisk selv har valgt: De mennesker vi dater, de mennesker vi lever med, de mennesker vi gifter os med og de mennesker som vi får børn med. I modsætning til vores forhold til både forældre, søskende og anden familie, søger vi og er selektive, når det kommer til dem som vi er romantiske med – og alligevel kan disse forhold være dem, der kræver allermest arbejde. 

 

En af de faktorer, der kan være med til at gøre et ægteskab eller et længerevarende forhold ekstra hårdt og kompliceret er, hvis et alkohol- eller stofmisbrug bliver en del af det. Hvis din ægtefælle eller partner har et misbrug, eller du blot mistænker, at han eller hun har det, kan du herunder blive klogere på, hvad du som nærmeste pårørende kan gøre for at hjælpe – og det er både, når det kommer til din ægtefælle eller partner, men også i forhold til dig selv. 

Afhængighed i et ægteskab eller forhold 

Enhver, der har været gift eller været i et forpligtende forhold til en person, der er afhængig, ved, hvor ødelæggende et misbrug kan være. Hvis du står i en situation nu, hvor du ved eller mistænker, at din ægtefælle eller partner har et misbrug, kan det derfor være en rigtig god idé at finde ud af, hvordan du hjælper både ham/hende og dig selv gennem det hurtigst muligt. Alt efter graden og typen af misbruget, kan det være, at din ægtefælle eller partner skal i døgnbehandling eller ambulant behandling – men inden I når så langt, er det altafgørende, at både du og din ægtefælle, eller partner, selv indser, at han eller hun har brug for hjælp. 

Undgå benægtelse

Hvis du er gift med en person, der har et aktivt misbrug af enten alkohol og/eller stoffer, er det første skridt for at få personen i bedring nemlig at undgå benægtelse. Afhængighed er utrolig smertefuldt – og så er det ovenikøbet også forbundet med en massiv stigma og hertil skam. Det gør, at familiemedlemmer og venner kan have tendens til at vende det blinde øje til det, der i virkeligheden foregår med dem de holder af. Nogle gange er det nemmeste at lade som om, at der ikke eksisterer et problem. Det vil dog ikke hjælpe, hverken dig eller din ægtefælle. Når du har accepteret, at din ægtefælle eller partner højst sandsynligt har et misbrug, kan du nemlig hjælpe både dig selv og dem med at tage det næste skridt; nemlig at få den nødvendige hjælp. 

Lær om misbruget og få hjælp

Det kan først og fremmest være en rigtig god idé at blive klogere på, hvad et misbrug er og hvad det gør ved et menneske. Et misbrug kan ændre den person man elsker, men den person vil altid være der, og han eller hun har aldrig ønsket at blive afhængige eller at skade dig. 

 

Afhængighed er en sygdom, og det kan være til stor gavn at blive klogere på sygdommen, så du ved, hvad du har med at gøre. Foruden at læse værdifuld information, kan det også være en god idé, at overveje om der skal tales med en professionel fra et behandlingscenter, der hjælper familier i samme situation hver dag. Ved at tale med en professionel, kan du få råd til, hvordan du skal håndtere misbruget hos den du holder af, samt hvordan du kan få ham eller hende i den nødvendige behandling. Derudover kan du som pårørende også få hjælp til at passe på dig selv i den svære situation, som du står i.