Kend de største kriser i parforholdet og undgå dem

Der opstår kriser i de fleste forhold – store såvel som små. Det er dog forskelligt hvilke kriser man møder, og det er forskelligt, hvordan de håndteres.

 

De par, som er gode til at håndtere kriser og problemer, mens de stadig er små, er også de par,

som bliver sammen i længden.

 

Her er et overblik over de største kriser i parforholdet, så du kan undgå dem i dit forhold.

Utroskab

Desværre opstår utroskab i alt mange forhold, og det er selvfølgelig et af de helt store problemer, som næsten er garanti for en krise i forholdet.

 

Cirka hver anden person er utro på et eller andet tidspunkt igennem livet. I de fleste tilfælde er utroskab ikke planlagt, men sker impulsivt, og det gør det selvfølgelig svært at gardere sig mod. Nogle undersøgelser viser, at det er uplanlagt i 70% af tilfældene, men selvfølgelig kan en affære også være planlagt nøje. Det er i højere grad mænd, end kvinder der er utro, hvis vi skal tro statistikkerne. Der er dog det problem, at utroskab af åbenlyse årsager ikke er noget, som folk er helt ærlige omkring. Derfor er statistikkerne ikke altid præcise.

 

En god startløsning er at sætte nogle helt klare og tydelige grænser med partneren for, hvad der betragtes som utroskab – bare så der ikke er nogen tvivl. Derudover handler det selvfølgelig om at være tæt med partneren, kommunikere godt sammen, og tilfredsstille hinandens behov.

 

Skulle utroskab ske alligevel, så handler det om at bearbejde det. Utroskab kan give stor vrede og sorg hos den anden person. Der er mange følelser involveret, så parterapi efter utroskab er en rigtig god idé. For nogle par er det en løsning, der hjælper dem med at komme godt ud af forholdet uden at bære nag. For andre par kan parterapi være en vej til at løse problemerne og finde ud af at blive sammen.

 

Du finder mere info om parterapi efter utroskab her: https://bevidsthed.org/ydelser/parterapi/utroskab/

Mangel på kommunikation

De fleste opfatter ikke mangel på kommunikation som en krise i sig selv, men det er i høj grad en årsag til at kriser opstår.

 

Mangel på kommunikation er også noget, der i ekstreme tilfælde kan føre til utroskab, fordi det simpelthen er lig med at man ikke føler sig tæt nok med partneren.

 

Det er en god idé at opfatte parforholdet som en hel central del af livet – nogle har endda gavn af at se det som en hobby, der skal passes og plejes. Og det kræver selvfølgelig en indsats. Til parterapi lyder det ofte, at mere kommunikation er den bedste ting, man kan gøre for at forbedre forholdet.

 

Igennem aktiv kommunikation kan man lære mere om hinanden og om partnerens behov. Man kan få talt ud, og man kan lytte. Der skal altid være plads til en åben dialog i forholdet – både om det ene og det andet.

 

For nogle mennesker er det dog svært at kommunikere ordentligt. Hvis lysten ikke er der, så søg hjælp igennem parterapi. Hvis I godt mener, I kan forbedre kommunikationen på egen hånd, så arranger nogle tidspunkter, hvor I har tid til at tale og sætte jer ordentligt ind i hinandens sind. Det styrker parforholdet utroligt meget.

Manglende forståelse

I forlængelse af det tidligere punkt om kommunikation er vi også nødt til at nævne forståelsen.

 

En god forståelse for hinanden er fundamentet for et funktionelt forhold. Hvis der mangler forståelse, så er det for eksempel svært at leve sammen og arrangere ting sammen.

 

Forståelsen kan opbygges via kommunikation, men også via opmærksomhed og med særlige øvelser. For at forstå hinanden er det ikke nok kun at tale. Man skal også lægge mærke til partnerens adfærd, man skal interagere sammen og forsøge at få tingene til at spille. Det er igen noget, du og din partner kan få rådgivning i til parterapi, hvis I har brug for at lære mere.

Skænderier

Skænderier er desværre lidt for udbredte for os alle sammen. Man kan ikke helt undgå det, men man kan undgå de helt store af slagsen.

 

Det gør man typisk ved at bearbejde problemer i tide, ved at være ærlig, og ved at kommunikere godt sammen. Igen, enkelte skænderier forekommer selv for de bedste – men når det bliver for hyppigt, eller når skænderierne er for store, så er der noget at arbejde med.

Dårligt sexliv

Et dårligt sexliv kan gøre et forhold kedeligt. Måske er I som par faldet ind i en ensformig rytme, eller også er der bare ikke tid til romantikken.

 

Men det kan man ændre på – sexologer har gode råd. Så i stedet for at ty til utroskab eller at stoppe forholdet, så anbefaler vi at forbedre situationen sammen med partneren. Der er mange gode tips derude til at øge sexlysten og til at komme godt i gang igen.

Ingen kærestetid

Kærestetid er vigtigt for alle par – nye partnere såvel som et par der har været sammen længe.

 

Romantiske stunder er fantastiske, men man skal huske at gøre plads til dem. En god måde er at have en kæresteaften en gang om ugen, hvor man fokuserer helt og holdent på hinanden og har det hyggeligt og sjovt sammen. Det kan være ved at tage ud at spise sammen, gå i biografen, tage til et event, lave noget særligt derhjemme, booke en nat på et hotel, eller bare et eller andet romantisk sammen. Udover en ugentlig kæresteaften er det også oplagt at overraske partneren med særlige ting engang imellem. Det kan være med blomster, gaver, aktiviteter, eller nye idéer til ting I kan lave sammen.