Det er vigtigt at sætte ord på

Der eksisterer stadig mange fordomme om at gå i terapi. Det er f.eks. meget normalt, at man får skudt i skoene, at man ’bare’ ligger på en sofa og øser ud af traumer af en ubetydelig størrelse. Hertil mener mange, at man hurtigt er ’kureret’ og psykologen fortæller individet, hvad det skal gøre.

Men det er nu ikke sandt. Men hverken ligger eller får svaret forærende. Og terapi er ikke kun for personer med traumer. Det er en metode, som kan hjælpe andre.

Med åbent sind

Terapi er ikke kun for ’ødelagte personer’, der har psykiske lidelser. Faktisk er det snarere et supplement til at sundt sind. Ja, man kan tilmed tale om samtaleterapi som et værktøj til at tilføre nye perspektiver til vores synspunkter. Vi er nemlig ikke overmennesker, som ikke kan såres eller komme i tvivl. Men vi kan lære at forstå os selv bedre, og ikke mindst forstå, hvorfor vi reagerer, som vi gør. Vi kan tilmed lære så meget, at det ikke vil gentage sig, næste gang vi møder en lignende situation

Terapien fungerer derfor ofte som et sæt briller, hvormed vi kan se og forstå vores liv bedre. Og hvad betyder det så? Det betyder, du lærer dig selv bedre at kende og bliver i bedre stand til at håndtere dine følelser.

EQ – din emotionelle intelligens

I dag taler mange om den følelsesmæssige intelligens. Den såkaldte EQ (emotional intelligence). Hertil er den terapeutiske proces et vigtigt redskab for at skabe et sundt sind og et velbalanceret følelsesliv. Frygt og undertryggede følelser kan bearbejdes, så man ikke reagerer så voldsomt, når der bliver trykket på sårbare knapper. På den måde kan man få bedre kontrol over sig selv – og få behandlet problemer. Og der er altså ingen terapeut, som har en trylleformular. Redskabet er dialog, det at få stillet de rigtige spørgsmål og blive hjulpet frem mod en erkendelse.

Terapi kan også hjælpe personer ud af deres komfortzone, altså lære dem at udforske deres usikkerhed uden frygten for at fejle. Igen er et bredere perspektiv med til at vise, at konsekvenserne ved bestemte følelser eller drømme ikke nødvendigvis kun kan ende med et dystert udgangspunkt.

Samtaleterapien hjælper derfor med at rydde op i sindet, skabe mere selvsikkerhed og selvkundskab. Alene ved at sætte de rigtige ord på. Det er da smukt!

Læs mere om terapiforløb her.