Få hjælp i den svære tid

Når man mister rammes man ofte af både chok og sorg. Der kan dog være forskel på, hvor udtalt de forskellige tilstande er. Meget afhænger naturligvis af vores til den afdøde. Er der tale om et nært familiemedlem eller en fjernere relation, påvirker det os forskelligt. Én ting er dog sikkert. Når vi rammes, rammes vi ofte hårdt – og så skal vi have tid til at hele vores sår.

Af samme årsag er det vigtigt, man kan være sammen med sin familie og få talt ud. Bare tale om følelser og mindes den afdøde. Der skal ganske enkelt være tid til at komme sig stille og roligt.

Men! Et dødsfald er unægteligt ofte fuldt af en række forpligtelser. Forpligtelser, der kan være svære at overskue, når man er midt i en fase med førnævnte chok og sorg.

Der skal nemlig rapporteres dødsfald, gøres indbo op, arrangeres begravelse eller bisættelse samt muligvis søges om begravelseshjælp. Det og meget mere forstyrrer i en fase, hvor fokus er at bearbejde tristheden.

Du kan få hjælp

Midt i forvirringen er der heldigvis hjælp at hente i forbindelse med begravelsen eller bisættelsen. Vores lokale begravelsesforretning i Svendborg forklarer, at det er helt normalt, at familier henvender sig til en bedemand og beder om hjælp til hele processen – særligt den praktiske del.

De fleste ønsker naturligvis selv at tale med præsten i forhold til at arrangere den kommende mindehøjtidelighed. F.eks. er det meget normalt at efterladte fra familien udvælger passende salmer, ligesom de fortæller præsten om den afdøde. Disse fortællinger er med til at give præsten et indtryk af den afdøde, som bruges i mindetalen i kirken. Noget, som er af stor betydning og meget centralt for farvellet.

Bedemanden går derimod ind og hjælper med mere praktiske aspekter. Det skyldes naturligvis, at mange ikke har overskud eller ønsker at skulle sætte sig ind i regler og gøremål i forbindelse med dødsfaldet. Her overdrager de i stedet en fuldmagt til bedemanden, som herefter tager sig af alt praktisk.

På den måde får familien tid til at fokusere på de bløde aspekter, mens der venter professionel hjælp i forbindelse med det mere praktiske. Derved er der mere plads til at sørge og være sammen med familien i den svære tid.