Kan flere blomster i bylivet hjælpe på sure trafikanter?

Hvis du har færdes meget i byområdet (særligt i bil), så har du måske lagt mærke til, at der ikke er meget grønt at skue i horisonten? Vi er generelt omgivet af grå og brunlige nuancer, når vi kører rundt i byen. Det er næsten lige til at blive sur over, og det er der så sandligt også nogle, der bliver. Men hvad hvis et mindre grønt tiltag kunne afhjælpe de sure trafikanter til at sige “pyt” i stedet for at reagere med et surt “dyt”?

Blomster øger hjernens endorfiner

Det er videnskabeligt bevist, at blomster øger hjernens endorfiner. Endorfin er det lykkestof, hjernen producerer, når vi føler glæde. Det giver også god mening, når man overvejer, at blomster ofte bruges i situationer, hvor man enten skal gratulere nogen eller kondolere nogen. Giver man fx blomster til en student, er det for at symbolisere den glæde, der er ved at afslutte sin eksamen. Giver man derimod en blomst til en enke ved en begravelse, skal blomsten give glæde til at komme videre i livet: Måske endda symbolisere livet og glæden ved det?

Sænker niveauet af kortisol

Udover at blomster øger endorfinniveauet i hjernen, så sænker det også niveauet af kroppens stresshormon: Kortisol. Kortisol er det stof, hjernen danner, når vi føler os pressede eller stressede. Hvis du sidder i trafikken og bliver sur eller irriteret over, hvordan en anden trafikant reagerer i trafikken, så er det meget sandsynligt, at din hjerne er ved at producere kortisol. Giver det derfor ikke god mening strategisk at placere en genstand, der videnskabeligt bevist reducerer niveauet af kortisol i hjernen et sted langs vejen? Vi synes, det er et meget uskyldig (og endda æstetisk!) løsningsforslag til et ærgerligt problem!

Omvendt kan man også spørge: Hvad ville der ske, hvis blomsterne ikke afhjalp problemet? Det værste udfald ville blive, at der stod blomster i vejkanten uden en særlig funktion. Men det er faktisk ikke helt rigtigt. Blomster og planter har nemlig altid vigtige funktioner i forhold til opretholdelsen af vores øko-system. Vidste du fx, at der i dag mangler omkring 70% af de insekter, vi kender til? Synes du, der skal flere blomster i bylivet?