Kan tænderne påvirke helbredet?

Vidste du, at dine tænder har stor indflydelse på både helbred og dit generelle humør?

Syge tænder kan påvirke det generelle helbred, meget mere end hvad det er kendt for. Faktisk kan syge tænder give udslag som alt fra hjerteflimmer til manglende energi eller nervesygdomslignende tilfælde. Der findes flere beretninger om syge personer, der ikke har kunne få en diagnose hos deres læge, men blot har modtaget beskeden ”der er intet galt med dig, det er bare i dit hoved”. Efter at have fået fjernet syge tænder og fået skrabet betændelsen væk, er disse personer så kommet sig, hvilket indikerer, at der er langt større sammenhæng mellem tænder og helbred, end hvad der er anerkendt.

Tænk blot på alle dem, der har gået med problemer på grund af deres visdomstænder, og siden har fået ordnet problemer, ved at rette op eller fjerne tænderne. De er gået fra kvalme, hovedpine m.m. til at være problemfrie – blot ved et indgreb i tænderne.

Flotte tænder er godt for psyken

Lige så vel som der er sammenhæng mellem tandhygiejne og helbred, spiller tænderne en stor effekt på vores psykiske forgodtbefindende. Mange personer, der lider af et skævt smil, manglende tænder eller gule tænder, undgår bevidst at smile og føler skam på grund af deres tandsæt. Det betyder, at tænderne bliver et negativt fokus, som de bruger energi på at skjule i løbet af deres daglige liv. Samtidig dræner det selvværdet, da tandsættet kan give mindreværdskomplekser. Man kunne spørge sig selv, hvorfor disse personer så ikke bare får ordnet deres tænder, så deres tandsæt fremtræder flot og velplejet? Desværre er tandlægerne dyre, og det kan være svært at få tilskud til tandlægen, hvis det vurderes, at der er tale om, at man ønsker at forbedre det kosmetiske udseende.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at det gør vidundere for en persons selvtillid og mentale overskud, hvis han eller hun får lavet tænder. Personer, der får implantater, får f.eks. følelsen og looket af naturlige tænder – og så sidder de fuldstændig fast i munden, hvilket er vigtigt for tyggeapparatet. Alt peger derfor på, at det medfører højere livskvalitet, da man kan smile og tygge uden at skulle gå med bekymringer.

Derfor: Går du med smerter, ubehag eller mentale irritationer, så sørg for at komme til tandlægen.